How to get Chaotix protos working properly in Kega

Discussion in 'Prototype Discussion' started by JJ-Fox, Feb 24, 2008.

  1. JJ-Fox

    JJ-Fox

    :| Tech Member
    No need to inform Steve Snake of these problems-I believe drx and Tweaker have already talked this over with him.

    Krigo: no
     
  2. Ah, ok. Thanks for telling me that. :(

    Krigo: Just tested it in Gens32 and it locks up past the logo too.
     
  3. JJ-Fox

    JJ-Fox

    :| Tech Member
    It wouldn't work with Gens32; it's coded differently from Kega. Anything could be at that address.

    Also, Krigo, thanks for the list-but it's incorrect. You didn't byteswap properly =P. I've posted a fixed version in my post.
     
  4. Yea, I know that. I was testing the prototype ROMs in Gens to see how well they work without hacking (which they don't, not surprised). As for the Kega modifying, it works nicely for Sonic In Chaotix.
     
  5. Qjimbo

    Qjimbo

    Your friendly neighbourhood lemming. Oldbie
    I have to say having hardcoded fixes like that is pretty ugly, they should be in external ini/xml/dat files or something.
     
  6. Blackbird

    Blackbird

    Member
    98
    0
    0
    Boston (Venezuelan Transplant)
    https://rabbitears.rip
    I just tried doing that with 1227, and it crashes even faster than 1207, even after the fix. I'm using 3.51, does this have anything to do with the version?
     
  7. JJ-Fox

    JJ-Fox

    :| Tech Member
    Hey guys.

    Extract and place the fusion_chaotix.exe in the same directory as fusion.exe. To use, run it through the command line with the first argument as the Chaotix ROM you want to load.

    ex: fusion_chaotix chaotixrom.bin

    aaaaaaa
     
  8. Blackbird

    Blackbird

    Member
    98
    0
    0
    Boston (Venezuelan Transplant)
    https://rabbitears.rip
    Umm. Now 1207 doesn't even run, it just shows a black screen.

    Unless it's supposed to be stuck loading at said black screen, I don't think this works.

    1227 and on, however, works absolute wonders!

    Excellent fix, sir, I'll get cracking on this one right away.
     
  9. Snake

    Snake

    Tech Member
    41
    0
    0
    One of them seems to run fine but only after a few RESETs. Looks like it's down to startup code/hardware changes during production of the game.

    For the record, the "time fix" people are talking about is simply the CPU interleave between the two SH2s. The default works well with most games, Chaotix is one that needed a different setting. Simple really.

    > I have to say having hardcoded fixes like that is pretty ugly, they should be in external ini/xml/dat files or something.

    Hmm. In my opinion, that'd be the ugly solution. There were only two (IIRC) known dumps of Chaotix. Why complicate things?
     
  10. Blackbird

    Blackbird

    Member
    98
    0
    0
    Boston (Venezuelan Transplant)
    https://rabbitears.rip
    1207, even after lots of resets (>20) still didn't work. I have no idea what's up with this proto, but it just refuses to run under any circumstances.
     
  11. Snake

    Snake

    Tech Member
    41
    0
    0
    Is that the oldest one? I believe I've had all of them working. I'll take a look at it later.
     
  12. Hmmm, I have to ask, are any of the other 32X prototypes like this? Or is Chaotix the only one special in that way?
     
  13. SpinelSun

    SpinelSun

    Oldbie
    Snake, I've tested several of the early ones 1207, 1227, 1229 on my real 32x. They all boot, however 1207 doesn't boot _sometimes_. The PWM ringing that happens on the SEGA screen doesn't happen at all, most of the time the PWM works fine with no screwups except at beginning and end of zone. altho _sometimes_ there are odd beeps during the title music, in fusion this always happens.

    Despite the fact that these were bult for a Rev 2.x 32X it seems the PWM and possibly other code was meant for Rev 1.x hardware.... I wouldn't worry about these too much.

    Nabaztag, about 1207 don't use JJ-fox's loader and don't use the Genesis security bios and youll have an easier time. If youre using the genny bios anyway, make sure to soft reset (ctrl+tab) , 32X soft reset is a hard reset with the genny bios disabled... but youll have to reset way more times then if you didn't use the bios.
     
  14. Tweaker

    Tweaker

    Misfit
    12,389
    0
    0
    Hrm... What I had to do to get the 1207 beta working was use the real 32x BIOS without the Genesis BIOS active. That's it—worked like a charm afterwards. Or, well, as much as a charm as it can be before crashing. =P
     
  15. SpinelSun

    SpinelSun

    Oldbie
    that's the way I have it setup, except I have to hard reset 2-4 times... For some reason the genny bios affects the 32X timing... but Snake knows this already.
     
  16. Blackbird

    Blackbird

    Member
    98
    0
    0
    Boston (Venezuelan Transplant)
    https://rabbitears.rip
    Umm..Spinel, I have no Genesis BIOS. I've run it several times through and it just crashes after a couple seconds everywhere but the special stage, for some arbitrary reason. Any theories as to why?
     
  17. SpinelSun

    SpinelSun

    Oldbie
    probly 32x timing related. theres no helping that untill Snake improves the emulation. Otherwise a real 32x is the only solution.

    Also, after fiddling around more, 1207 now boots every time if I _dont_ use the real 32x bios.... if I use the genny tmss in addition I'll have to "soft" rest once.
     
  18. Blackbird

    Blackbird

    Member
    98
    0
    0
    Boston (Venezuelan Transplant)
    https://rabbitears.rip
    Strange. Well, I'll go in-depth on all this stuff tomorrow, try out the lack of BIOS and stuff.
     
  19. Yea, I got it to load by removing the Genesis and 32X BIOS and by soft resetting. However the game starts up, turns purple, and crashes.
     
  20. Snake

    Snake

    Tech Member
    41
    0
    0
    Ok, forget all previous 'hacks' and do this (until I work out an official solution...)

    HexEdit Fusion 3.51:

    26b76 : 20

    That should get all builds of Chaotix to work just fine.

    Yeah, I'd say that is correct, looking at what the code is doing... Also the fact that it suddenly completely changes is a bit of a giveaway ;-)