Sonic and Sega Retro Message Board: How to do the level select in Sonic 3 - Sonic and Sega Retro Message Board

Jump to content

Hey there, Guest!  (Log In · Register) Help
  • 3 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3
    Locked
    Locked Forum

How to do the level select in Sonic 3 Video in slowmotion with key log

#1 User is offline LOst 

Posted 09 August 2004 - 12:21 AM

  • Posts: 4886
  • Joined: 10-January 03
  • Gender:Male
  • Wiki edits:2
http://www.logotypes.se/tmp/sonic3.avi

See that you have to do the code using a special pattern. UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP.

Since the Genesis controler can't press UP-DOWN at the same time, you will understand that you have to succeed pressing UP and one fame and DOWN at the next frame with no interruption!
(wait) simply means you must have at least 1 frame of interruption between button presses.

Sonic 3 was made in Japan on 50 Hz PAL so I guess it's extreamly hard on NTSC 60 Hz. However, it is possible to do the code. I did this code with NTSC 60 Hz enabled in Gens. I succeed most of the times. I got the pattern from testing frames and key presses with a debugger, so this is the only way, and it works.

#2 User is offline Vangar 

Posted 09 August 2004 - 12:43 AM

  • Posts: 3411
  • Joined: 08-January 04
  • Gender:Male
  • Location:Australia
  • Wiki edits:2
I always wondered how the code worked for Sonic 3 by itself. No wonder I couldn't do it. ;)

#3 User is offline Mystical Ninja 

Posted 09 August 2004 - 01:49 AM

  • For old time's sake.
  • Posts: 3332
  • Joined: 21-April 03
  • Gender:Male
  • Location:New Castle, Delaware
  • Project:Nothing that concerns this place in the least.
  • Wiki edits:282
Like I said at Sonic Classic, I always make things ALOT easier on myself by performing the Game Genie code, AA6T-AAXC.
This post has been edited by Mystical Ninja: 10 August 2004 - 08:07 PM

#4 User is offline Hayate 

Posted 09 August 2004 - 06:07 AM

  • Posts: 2379
  • Joined: 01-February 04
  • Gender:Male
  • Location:Torquay, England
  • Wiki edits:70
Uh... That video is an audio file of the S3 intro with a lower sampling rate. WTF?

#5 User is offline LOst 

Posted 09 August 2004 - 08:32 AM

  • Posts: 4886
  • Joined: 10-January 03
  • Gender:Male
  • Wiki edits:2

bobxp, on Aug 9 2004, 02:07 PM, said:

Uh... That video is an audio file of the S3 intro with a lower sampling rate. WTF?

You must use the DivX 4 codec. Else you won't get picture, just sound

#6 User is offline Hayate 

Posted 09 August 2004 - 12:34 PM

  • Posts: 2379
  • Joined: 01-February 04
  • Gender:Male
  • Location:Torquay, England
  • Wiki edits:70
And where do I get that?

(you probably knew that was coming)

#7 User is offline Neko Kit Su 

Posted 09 August 2004 - 12:46 PM

  • I've never had a title, and I never will!
  • Posts: 746
  • Joined: 08-March 03
  • Gender:Female
  • Location:Ridgecrest, CA
  • Project:Freelance
  • Wiki edits:10
Try www.divx.com =P

#8 User is offline Hayate 

Posted 09 August 2004 - 12:52 PM

  • Posts: 2379
  • Joined: 01-February 04
  • Gender:Male
  • Location:Torquay, England
  • Wiki edits:70
ok, downloading now... I will try the video again soon

EDIT: Ok, I tried the "UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP" thing, but I'm too slow, I don't get the last three "up"s in before the title screen comes up... dammit, how does everyone manage it?
This post has been edited by bobxp: 09 August 2004 - 01:03 PM

#9 User is offline saxman 

Posted 09 August 2004 - 02:02 PM

  • Oldbie
  • Posts: 2625
  • Joined: 08-April 04
  • Gender:Male
  • Location:United States of America
  • Wiki edits:136

LOst, on Aug 9 2004, 12:21 AM, said:

http://www.logotypes.se/tmp/sonic3.avi

See that you have to do the code using a special pattern. UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP.

Since the Genesis controler can't press UP-DOWN at the same time, you will understand that you have to succeed pressing UP and one fame and DOWN at the next frame with no interruption!
(wait) simply means you must have at least 1 frame of interruption between button presses.

Sonic 3 was made in Japan on 50 Hz PAL so I guess it's extreamly hard on NTSC 60 Hz. However, it is possible to do the code. I did this code with NTSC 60 Hz enabled in Gens. I succeed most of the times. I got the pattern from testing frames and key presses with a debugger, so this is the only way, and it works.

I've been explaining this to people for years and years.... why hasn't anyone listened?! =D

#10 User is offline LOst 

Posted 09 August 2004 - 02:20 PM

  • Posts: 4886
  • Joined: 10-January 03
  • Gender:Male
  • Wiki edits:2

saxman, on Aug 9 2004, 10:02 PM, said:

LOst, on Aug 9 2004, 12:21 AM, said:

http://www.logotypes.se/tmp/sonic3.avi

See that you have to do the code using a special pattern. UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP.

Since the Genesis controler can't press UP-DOWN at the same time, you will understand that you have to succeed pressing UP and one fame and DOWN at the next frame with no interruption!
(wait) simply means you must have at least 1 frame of interruption between button presses.

Sonic 3 was made in Japan on 50 Hz PAL so I guess it's extreamly hard on NTSC 60 Hz. However, it is possible to do the code. I did this code with NTSC 60 Hz enabled in Gens. I succeed most of the times. I got the pattern from testing frames and key presses with a debugger, so this is the only way, and it works.

I've been explaining this to people for years and years.... why hasn't anyone listened?! =D

We listen to you!

#11 User is offline Neko Kit Su 

Posted 09 August 2004 - 10:47 PM

  • I've never had a title, and I never will!
  • Posts: 746
  • Joined: 08-March 03
  • Gender:Female
  • Location:Ridgecrest, CA
  • Project:Freelance
  • Wiki edits:10

bobxp, on Aug 9 2004, 12:52 PM, said:

ok, downloading now... I will try the video again soon

EDIT: Ok, I tried the "UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP" thing, but I'm too slow, I don't get the last three "up"s in before the title screen comes up... dammit, how does everyone manage it?

May take some practice, like most everything in life. =P

#12 User is offline XFox Prower 

Posted 10 August 2004 - 12:34 AM

  • Posts: 1196
  • Joined: 30-August 03
  • Project:x86 Assembly, Tails Search Assistant

bobxp, on Aug 9 2004, 12:52 PM, said:

ok, downloading now... I will try the video again soon

EDIT: Ok, I tried the "UP (wait), UP, DOWN (wait), DOWN, UP (wait), UP (wait), UP (wait), UP" thing, but I'm too slow, I don't get the last three "up"s in before the title screen comes up... dammit, how does everyone manage it?

I manage by using a Power Plug adaptor (I've never got the code to work for a ROM anyway). Simply program the A button (or any other button you don't use) to have "Up, Up, Down, Down, Up, Up, Up, Up", set the A button macro to turbo, and hold A as the animation is going. Gradually decrease the turbo speed until the game can actually make sense of it. Reset if you messed up and still need to slow it down. By the way, Sonic Jam is not picky at all with this code. You can do it at the title screen after the animation at any speed and it will always work. Did they intentionally make the original Sonic 3 near impossible to do this on intentionally?

#13 User is offline Hayate 

Posted 10 August 2004 - 02:50 AM

  • Posts: 2379
  • Joined: 01-February 04
  • Gender:Male
  • Location:Torquay, England
  • Wiki edits:70

Quote

Did they intentionally make the original Sonic 3 near impossible to do this on intentionally?


Too many "intentionally"s there, but probably. Considering it was split so near to the release date, and what with Sonic Team being so lazy at doing so (leaving things in the level select menu, leaving Knuckles' routes open, etc.), would they have really wanted us to wonder about that?

#14 User is offline Quickman 

Posted 10 August 2004 - 03:55 AM

  • Posts: 5584
  • Joined: 03-December 03
  • Gender:Male
  • Location::x
  • Project:omg porjcet
  • Wiki edits:10
The usual decision with regard to these debug tools is to pass them off as secret features by hiding them behind key combos. Note Ecco 2's menu, in the beta activated by CCCCCCCC but changed for the final to something insanely strange.

#15 User is offline Syren 

Posted 10 August 2004 - 05:42 PM

  • Posts: 4331
  • Joined: 20-March 04
  • Gender:Male
  • Location:Teesside, UK
  • Project:Reintergration
I remember trying the hellish cheat a few years ago on my friends Genny, it was impossible for us to do with a simple MD controller. I wonder why they make it that hard.

Also, why try it on an emulator when there are savestates? :P

  • 3 Pages +
  • 1
  • 2
  • 3
    Locked
    Locked Forum

2 User(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users